je suis rien

20 jul

(Westland, 20 juli 2024, nummer 452). Er is een Westlandse cover gemaakt van het succesvolle ‘Europapa’ van Joost Klein, dat in mei bij het Eurovisie Songfestival in Zweden werd gediskwalificeerd. Dat nieuwe liedje heet ‘Trots op Westland’ en is, zo zeggen de initiatiefnemers, vooral bedoeld om het Westland te promoten. Met de almaar herhaalde vraag: Plukkie al? Ook het belangrijke ‘Môh!’ ontbreekt niet.

Jan & Alleman
Het door de band Jan & Alleman geschreven en uitgevoerde nummer moet nog officieel uitkomen maar is nu al te zien op YouTube en Instagram. Het is al meer dan 30.000 keer afgespeeld, zegt de band die ook al live optredens heeft verzorgd en die dat vrijwel zeker ook nog tijdens komende feestweken in Westland gaat doen.
Niet uitgesloten moet worden dat de band ook nog een eigen variant van ‘Naar links, naar rechts’ gaat uitbrengen. Bijvoorbeeld ‘Van kas, naar glas’. Al zal die tekst, naarmate het feest bierend vordert, wel automatisch overgaan in ‘Van glas, naar plas’.

Trots op Westland
Ondertussen is ‘Europapa’ of liever ‘Trots op Westland’ al de lokale politiek binnengedrongen. Vanzelfsprekend moet er namelijk een goede, ook commercieel interessante, clip worden gemaakt.
Die Allemanners hebben nu bij de gemeente de vraag voorgelegd of er opnamen mogen worden gemaakt vanuit de raadzaal, specifiek vanaf het spreekgestoelte. Dat is de plek waar normaal raadsleden, wethouders en soms burgerinsprekers het volk toespreken.

Precedent
De muziekplaatjesmakers noemen die plaats ‘vanuit het hart van het Westland’. Een behoorlijk lastig punt want het protocol, de huisregels, voor het gebruik van de raadzaal weet hier geen antwoord op. En het schept al gauw een precedent. Nog even, en De Naald gaat de zaal als alternatief theater in zo’n filmpje op de digitale kaart zetten. Of wil een mogelijk binair deel van het Westlands Mannenkoor daar gaan ‘clippen’.
Dus hebben nu de belangrijkste politici die opmerkelijke vraag voorgelegd gekregen. Een ‘lelijke’ oplossing want dat levert aan de Verdilaan altijd discussie of ruzie op.

Volendams zangduo
De burgemeester zou mordicus tegen zijn en wordt daarin gesteund door Westland Verstandig. GemeenteBelang Westland en Forum voor Democratie vinden het wel goed voor het imago van Westland.
Die kant gaat ook het CDA op maar dat stelt wel als voorwaarde dat ze niet hoeven mee te zingen. Niet unaniem, want in de wandelgangen gaat het gerucht dat de raadsleden Cor van der Mark en Kevin Klinkspoor heel graag een keer als een soort Volendams zangduo willen scoren.
Maar de dominant sonore LPF-bas John Witkamp zou daar met zijn volle gewicht voor zijn gaan liggen. Andere partijen dubben nog, weten nog niet of ze ‘met links of met rechts’ mee moeten gaan.

Franse (motor)agenten
Op 12 augustus komt dus de Tour de France Femmes naar Westland. Dan rijden er ruim 150 wielrensters voor de eerste etappe van Rotterdam naar Den Haag. De route gaat ook dwars door Westland, zo’n 20 km zelfs. In een klein half uur is het voorbij.
Omdat het om een bewegend peloton gaat is de route verkeerstechnisch flexibel. En logisch dat de organiserende ASO een club Franse motoragenten heeft ingehuurd om dat klusje hier samen met de Nederlandse collega’s op te lossen.

Près de Monstre!
Die hebben immers wel goede ervaring met zo’n voorbij suizende kopgroep en peloton. Maar, toegegeven, ook wel moeite dat de vraag ‘Où est le Westland?’ steeds wordt beantwoord met ’Près de Monstre!’
En omdat er nu al gedoe is in de politiek waarom die 30 minuten bij elkaar zo’n 210.000 euro moeten kosten zullen er ongetwijfeld ook wel weer vragen komen wat die Fransozen gaan kosten. Bijvoorbeeld van Westland Sage?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

3 gedachten over “je suis rien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>